V Lučenci majú interaktívne tabule aj v materských školách

02.10.2012 Lučenec

Lučenec 2. októbra (TASR) - Interaktívne tabule využívajú od začiatku školského roka všetky materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Lučenec. Ako pre TASR povedala hovorkyňa mesta Mária Horňáková, mesto sa rozhodlo pre kúpu pomôcok po odporúčaní odborníkov, nakoľko moderné technológie sú pre deti v predškolskom veku mimoriadne príťažlivé a pomáhajú im lepšie sa učiť. Materské školy v Lučenci sú navyše od vlani pripojené aj na internet.

Interaktívne tabule sú modernou pomôckou aj pre deti v predškolskom veku. Samospráva mesta je presvedčená, že nové trendy prispievajú k príťažlivejšej a pre deti zaujímavejšej výučbe. "Technológia interaktívnej tabule totiž v sebe zahŕňa všetky doterajšie možnosti názornej výučby, a okrem toho vzdelávanie obohacuje aj o významný prvok interaktivity. Umožňuje spoločnú prácu celej skupiny detí priamo v triede. Chlapci a dievčatá nie sú len pasívnymi divákmi, ale sú aktívne vtiahnutí do vzdelávacieho procesu. Učiteľky tak deti môžu motivovať k hravému objavovaniu, skúmaniu a rozvíjaniu ich tvorivosti, logického myslenia a počítačovej gramotnosti," povedala Horňáková.

Tabule nakúpila samospráva Lučenca z príspevku na výchovu a vzdelávanie. Finančné prostriedky sú z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poskytované na každé dieťa, ktoré má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky. Je to vo výške 15 percent zo sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa.

"Finančné prostriedky sú účelovo viazané na úhradu nákladov súvisiacich s výchovou a vzdelávaním. Kumuláciou týchto prostriedkov a prihlásením sa do sponzorského programu predajcov tabúľ, sa mohli uvedené učebné pomôcky kúpiť a nainštalovať. Teraz je na pedagogických zamestnancoch úloha zapracovať do školských vzdelávacích programov postupy, ktoré v maximálnej miere využijú možnosti interaktívnych tabúľ," doplnila hovorkyňa Lučenca.
 

Vyberte región